Daniel Ferm

Ägare av Fermedia, IT och webbkonsult.


Med över 25 års självlärd digital erfarenhet har jag lärt mig alla genvägar för en lyckad synlighet online.


Historian om Daniel Ferm

Läs en historia om mitt liv fram till idag, öppen, ärlig och transparent.

Min historia

Mitt IT-intresse för datorer började när jag fick testa på min mammas första PC som var en 386:a. Jag fastnade direkt i Q-basic där jag började med att koda om spelet Worms och fann det fantastiskt att man kunde skapa sin egna prägel av utvecklade program genom att ändra i koder, en tid efter så köpte jag min egna dator och mitt första 14k modem och anslöt mig mot den nya flugan internet där jag ganska direkt sökte efter likasinnade online och skapade min första kanal i IRC som tillslut växte med fler och fler individer som hade samma intressen som jag.

Intresset fortsatte fram och tillbaka under mina tonår där jag var ganska aktiv i Warez och tracker-scenen där vi utvecklade Cracktros , skapade 3d-animationer, chipmusik och hackade programvaror för nöje och inlärnings skull.

I början av 2011 slogs warez-scenen mer eller mindre ihop med vad vi idag kallar kryptovärlden, där jag har stor koll och är väldigt aktiv inom tekniken bakom bl.a. blockkedjor och smart contracts.

Jag hackar eller crackar ingenting längre förstås då jag i viss mån har vuxit upp och just nu koncentrerar mig på att få livet i en småbarnsfamilj att gå runt.

1992-1995

Prövade på commodore 64 och amiga 300 hos mina vänner, fastnade direkt och blev helt galen i morsans 386:a som hon fick som avgångsvederlag när hon slutade arbeta på Telia.


Daniel Ferm och pappa

1995-1998

I kontra med ett stort intresse för handboll och taekwondo så fastnade jag i att skapa egna hemsidor i html, jag smet iväg från flera lektioner i skolan till att smyga mig in i "datorrummet" och lusläste Annika tigers hemsida för att kopiera allt till en floppy. 

Det var också så här jag lärde känna till tracker-programmet fasttracker 2.

Detta var en ganska turbulent tid då mor och far var på gång att separera. Jag fann mycket bortkoppling av "livet" genom att testa saker och lära mig allt om datorer, jag kommer ihåg att jag även "lånade" floppys från skolan där jag kopierade över spel och program för att ta med mig hem för att totalt kunna fokusera och lära mig deras uppbyggnad.

1998-2000

Vid den här tiden hade mor och far separerat och jag bodde hemma hos min far. 

Jag hade skaffat min egna pc och 14k modem och hade mitt rum i källaren med egen ingång.

När jag inte var i skolan eller sommarjobbade så satt jag flertal timmar per dag och chattade i mIRC , spelade spel och skapade musik till cractro's med likasinnade, blev utskälld av min käre far varje gång jag höll telefonlinjen upptagen. (speciellt vid bingolotto).


Detta slutade med att några av mina digitala kompanjoner åkte dit för att dom hackade Telias kund-databas Vilket betydde att vi fritt kunde använda oss och koppla upp oss mot andras abonnenters 020 nummer. 

Som tur var slapp jag undan och det satte sina spår när jag läste vad dom fick för straff , däremot tyckte jag det var värt det då det var gratis att koppla upp sig då farsan höll sig lugn och ovetande.

2000-2010

Under denna tid mellan (19-30) så hade jag mer eller mindre släppt lite på allt datoriserande, jag flyttade hemifrån till min egna lägenhet och visst satt jag överblivna timmar bakom min nyinköpta dator dom jag köpt efter jag fick ut försäkringspengar efter jag blev misshandlad efter krogen, men jag var även ute och levde livet en hel del med kompisar på fester, festivaler och andra galna äventyr. Jag jobbade ett tag som datorhandledare åt kommunen. Jag trivdes väldigt bra men men det slet sig mellan mig och min kollega som jag märkte tydligt hade en viss avundsjuka angående min kompetens, jag var ung och inte lika auktoritär så jag slutade  där självmant och hon fortsatte.

Idag hade jag nog agerat och rett ut situationen på ett annat sätt.

2010-2014

Här arbetade jag på kommunen som vaktmästare och trädgårdsarbetare på biblioteket och kvarntorpshögen. Jag trivdes väldigt bra och var faktiskt med och byggde trappan hela vägen upp.

2010 så fick jag och min nuvarande fru vårt första barn och det var här jag började tänka i banorna att jag måste få ordning på mitt liv och bygga en framtid för mina barn.

2014-2017

Jag valde inte en lätt väg förstås, mitt i ett mer och mer period av döende fysisk handel öppnade jag en sportfiskebutik mitt i centrala kumla där jag byggde upp en nätbutik (sportfisher.se) och arbetade galet mycket med att få det att gå runt, jag la nog ca 9-10 timmar per dygn och helger till att jobba under dessa 3 åren.


Vid sidan av allt skapade jag även Fermedia som blev en stor räddning på slutet av karriären som handlare.

2017 valde jag och min fru att avveckla butiken då vi ansåg att tiden jag la på den gav för lite tid och pengar, jag var utsliten och helt färdig. 

2017-2022Jag gjorde om bolaget Ferms fiske och fritid helt till Fermedia istället och fortsatte ta åt mig uppdrag till att skapa hemsidor.

2018 fick jag pröva på att arbeta natt på Orkla foods och har fortsatt med det sedan dess. 

Jag kombinerar det bra genom att arbeta mindre timmar eftersom det är nattskift och spenderar resten av min tid med att hjälpa personer och företag att etablera sig online. 

Jag trivs.